Οδησσός

& οι Ελληνικές αποικίες της Μαύρης Θάλασσας

11 – 15 Οκτωβρίου 2018

Η Οδησσός είναι τόσο μακρινή μα και τόσο κοντινή για μας τους Έλληνες. Είναι το διαμάντι της Μαύρης θάλασσας. Μια πόλη που εκπέμπει διαρκώς εδώ και 200 χρόνια έναν ασίγαστο παλμό. Είναι μια φωνή που δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει την ενέργεια και το πάθος του Ελληνισμού στην λεωφόρο μιας απομακρυσμένης Ευρώπης. Γι’ αυτή την παρευξείνια πολιτεία της Ουκρανίας, που γέννησε τη Φιλική Εταιρεία, ο διάσημος Πούσκιν ισχυριζόταν ότι «…εδώ αναπνέει κανείς ολόκληρη την Ευρώπη». Μαζί με αυτή την πόλη αρχιτεκτονικής πανδαισίας και κομψότητας με τα υπέροχα νεοκλασικά καλοδιατηρημένα οικοδομήματα του 19ου αιώνα, τους πεζόδρομους, τα πανέμορφα πάρκα, τα ανυπέρβλητα μνημεία, αγάλματα και τα πολυάριθμα μουσεία, θα ταξιδέψουμε στα βόρεια παράλια του Εύξεινου Πόντου, που αποτέλεσαν το γεωγραφικό πεδίο ανάπτυξης των ελληνικών αποικιών της Ολβίας και της Τύρας, που άνθισαν στην περιοχή ανάμεσα στους ποταμούς Δούναβη και Δνείστερο.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Ημέρα 1: 11/10 – ΑΘΗΝΑ - ΟΔΗΣΣΟΣ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση μέσω Κιέβου για την Οδησσό. Άφιξη το βράδυ και μεταφορά στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Ημέρα 2: 12/10 – ΟΛΟΗΜΕΡΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ
Την σημερινή ημέρα θα περιηγηθούμε- όπως άλλοτε ο Πούσκιν, ο Γκόγκολ και ο Τσέχωφ - στις κεντρικές λεωφόρους της πόλης με τα αριστουργηματικά ιστορικά κτίρια. κατά μήκος των φημισμένων λεωφόρων Frantsuzsky και Primorsky, θα δούμε το Μέγαρο Τολστόι και την Πλατεία των Ηρώων, με τα ονόματα διάσημων κατοίκων της Οδησσού. Θα συνεχίσουμε με την εντυπωσιακή Όπερα - ένα από τα πέντε καλύτερα θέατρα της Ευρώπης και ανεγέρθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του δημάρχου Γρηγορίου Μαρασλή, Το άγαλμα του Ρώσου συγγραφέα Πούσκιν, το Δημαρχείο, το παλάτι Vorontsov (κατοικία ενός πρώην κυβερνήτη της πόλης), το κανόνι-μνημείο της βρετανικής φρεγάτας Τίγρης (λάφυρο από τον πόλεμο της Κριμαίας), το χάλκινο άγαλμα του Δούκα Ρισελιέ και το ιστορικό σύμβολο της πόλης, τις σκάλες του Ποτέμκιν, που κατασκευάστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Το 1925, στα 192 σκαλοπάτια της, γυρίστηκε η βουβή ιστορική ταινία του σκηνοθέτη Sergey Eisenstein “Θωρηκτό Ποτέμκιν”. Στην συνέχεια θα καταλήξουμε στο αρχαιολογικό μουσείο, που ιδρύθηκε το 1875 και στεγάζει 160.000 ευρήματα από όλες τις ιστορικές περιόδους της περιοχής, συμπεριλαμβανόμενης της περιόδου του Ελληνικού Αποικισμού. Αργότερα θα επισκεφθούμε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας που στεγάζεται στην κατοικία του Έλληνα εμπόρου και εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Γρ. Μαρασλή, δημάρχου της πόλης της Οδησσού για δεκαέξι χρόνια (1878-1895). Ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και από το 1994 λειτουργεί ως Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται πρωτότυπα έργα από τη δράση των Φιλικών, έγγραφα στον κρυπτογραφικό κώδικα των Φιλικών, φωτογραφίες και γκραβούρες, χάρτες, κατάλογοι των μελών της Φιλικής Εταιρείας, επιστολές και χειρόγραφες προκηρύξεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη, αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας. Απόγευμα ελεύθερο. Διανυκτέρευση.

Ημέρα 3: 13/10 – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ - ΟΛΒΙΑ
Ξεκινώντας από τα περίχωρα της Οδησσού θα διασχίσουμε τις ατέλειωτες επίπεδες καλλιεργημένες εκτάσεις της Ουκρανικής υπαίθρου. Είναι η γη της αρχαίας Σκυθίας, μιας χώρας άγριας με πολεμοχαρείς αρχαίους λαούς, που πάντα υπήρξαν εμπόδιο στην επέκταση των Ελλήνων προς τον βορά. Άφιξη στην Ολβία και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Η αρχαία Ελληνική αποικία της Oλβίας ιδρύθηκε από Έλληνες της Mιλήτου και χτίστηκε κατά τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό πιθανόν τον 7ο αιώνα π.χ. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και άλλους αρχαίους συγγραφείς βρισκόταν στις εκβολές του ποταμού Μπουγκ, του αρχαίου Πανιού, ενώ σύμφωνα με κάποιους αρχαίους συγγραφείς βρισκόταν πιο ανατολικά στις εκβολές του Δνείπερου που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Βορυσθένη. Η εύφορη γη ανάμεσα στα νερά των δύο αυτών ποταμών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εμπορική ανάπτυξη της πόλης και αποτελεί μία από τις τέσσερις σημαντικότερες πόλεις των αρχαίων κρατών της βόρειας Μαύρης Θάλασσας. Η Ολβία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής καθώς το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα η πόλη ήταν μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας και το 331 π.Χ. κατακτήθηκε από τον Μ. Αλέξανδρο. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν στις αρχές του 19ου αιώνα και μεταξύ των κτισμάτων που αποκαλύφθηκαν περιλαμβάνονται πολλοί ναοί, η κεντρική πλατεία, η αγορά και το Γυμνάσιο. Το πλήθος των ευρημάτων αποκαλύπτει πως οι κάτοικοι της Ολβίας είχαν στενή σχέση με τη μητρόπολη, τη Μίλητο, αλλά και με τον άλλο ελλαδικό χώρο (για παράδειγμα αποκαλύφθηκε γλυπτό με την υπογραφή του Πραξιτέλη).Επιστροφή στην Οδησσό το απόγευμα και υπόλοιπος χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση.

Ημέρα 4: 14/10 – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ – ΤΥΡΑ - ΑΚΚΕΡΜΑΝ
Σήμερα ολόκληρη η ημέρα θα είναι αφιερωμένη στις ανασκαφές μιας άλλης μεγάλης αποικίας, της Τύρας (αρχαιοελληνική ονομασία του ποταμού Δνείστερου), που ανακαλύφθηκε κάτω από το μεσαιωνικό φρούριο του Άκκερμαν. Τα ερείπια της Τύρας βρίσκονται στην περιοχή της σύγχρονης πόλης Μπέλγκοραντ του Δνείστερου, γνωστής το Μεσαίωνα με το όνομα Άκκερμαν. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως κάτω από το ισχυρό φρούριο του Ακκερμαν βρισκόταν μια ολόκληρη αρχαία πόλη, μέχρι το 1806, όταν το φρούριο (που ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία) παραδόθηκε στα ρωσικά στρατεύματα και άρχισε η συστηματική έρευνα. Μεταξύ των πολλών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν (μεταξύ αυτών και νομίσματα με το όνομα της πόλης) βρέθηκε και το μεγάλο μαρμάρινο κεφάλι της θεάς Δήμητρας. Κατά το 19ο αιώνα έβρισκαν συνεχώς απομεινάρια της αρχαίας πόλης. Παράλληλα, οι ερευνητές μελέτησαν τους αρχαίους συγγραφείς, οι οποίοι αναφέρονταν σε τρεις πόλεις στις όχθες του Δνείστερου: Την Τύρα, την Οφιούσσα και το Νικώνιο. Ωστόσο, η ύπαρξη της Οφιούσσας είναι γνωστή μόνο από τους συγγραφείς και δεν επιβεβαιώνεται με κανένα εύρημα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μαρτυρία του Πλίνιου για τον ποταμό Τύρα «με το όνομα του οποίου ονομάζεται η πόλη, η οποία πριν ονομαζόταν Οφιούσσα» οδηγεί στο συμπέρασμα πως Οφιούσσα και Τύρα είναι η παλιά και νεότερη ονομασία της ίδιας πόλης. Πληρέστερη εικόνα για την πόλη αποκτήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα κατά τις ανασκαφές του διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου της Οδησσού, Ε. Ρ. Στερν. Δυστυχώς, όμως, το κάτω μέρος της πόλης, το αρχαίο λιμάνι και η νεκρόπολη καταστράφηκαν από τη συνεχή άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Επιστροφή στην Οδησσό το απόγευμα και υπόλοιπος χρόνος ελεύθερος για ξεκούραση ή εξορμήσεις στην πόλη.

Ημέρα 5: 15108 - ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ
Μετά το πρωινό μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Άφιξη στην Αθήνα το απόγευμα.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες και τιμές.

poa262

 

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ SVALBARD

«Το μαργαριτάρι της Αρκτικής ..στο κρύο χείλος του κόσμου»

ΑΛΠΕΙΣ

Lyskamm (4527m), Mont Velan (3734m),

Grand Tournalin (3370m),Testa Grigia (3315m)

ΠΕΖΟΠΟΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΙΘΙΟΠΙΑ

(Ορη Σίμιεν, Μπαχίρ Νταρ, Λαλιμπέλα, Γκοντάρ)

 

 

 

ΠΑΣΧΑ 2016 ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΑ

Στα ενδότερα της Αμοργού…

ΧΕΛΙΔΟΝΑ

Κόψη Αηλιάδων (κι ένα δίλημμα)

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΑ

Μια μαραθώνια διάσχιση… 

 

Διαβάστε online >>

Δείτε παλιότερα τεύχη >>