Αρχική -> Καταφύγια -> Βαρδούσια

259

Παλαιότερα τεύχη

EOOA SOE ofoese_sm

 

facebook_logo
Αναβάσεις
Στις αναβάσεις μας μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας, αφού συζητήσει μαζί μας τις δυνατότητες και τις επιθυμίες του σχετικά με το βουνό, για να μπορέσουμε να του προτείνουμε τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης του με την ορεινή φύση.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλ. 2108218401 (καθημερινά 7-9 μ.μ.) ή περάστε από τα γραφεία μας, Ζαΐμη 45, Εξάρχεια (τις ίδιες ώρες).

Φωτογραφικό άλμπουμ

ΚαιρόςΒαρδούσια (2497μ.) PDF Εκτύπωση E-mail

Εισαγωγή


Η ονομασία Βαρδούσια - από τη σλαβική λέξη Βαρδούσι που σημαίνει βουνό - αντικατέστησε το αρχαίο όνομα Ανεμιστός που ταιριάζει απόλυτα με το ότι τα νερά που τρέχουν προς το οροπέδιο Κουφόλακα από τις κορφές Κάτω και Πάνω Ψηλό, σκορπάνε με τον αέρα, δηλαδή ανεμίζονται .

Αλπικό βουνό σε μικρογραφία, θα μπορούσαμε αν θέλαμε να το συγκρίνουμε με αυτά της κεντρικής Ευρώπης. Πλούσιο σε αντιθέσεις, εντυπωσιακές κορφές, έντονο ανάγλυφο, στοιχεία παραδοσιακά, το κάνουν μοναδικό.

 

Το καταφύγιο


Oνομασία: Kαταφύγιο Bαρδουσίων
Ημ. Εγκαινίων: 15 Οκτωβρίου 1961
Τοποθεσία: Πιτιμάλικο - Μετερίζια
Yψόμετρο: 2.015 μέτρα
Xωρητικότητα: 18 άτομα
Φωτισμός: Λάμπες υγραερίου
Θέρμανση: Δύο ξυλόσομπες
Yδροδότηση: Πηγή (5 λεπτά από το καταφύγιο)
Kουζίνα: Oργανωμένη (Πετρογκάζ - ντουλάπια - σκεύη κ.λ.π.)
Πρόσβαση: Aπό το χωριό Aθανάσιος Διάκος υψόμ.: 960μ.
α) Πεζοπορία: 4 ώρες περίπου
β) Oδικώς (μόνο το καλοκαίρι): 16 χλμ. χωματόδρομος.

Το βουνό


Αλπικό βουνό σε μικρογραφία , θα μπορούσαμε αν θέλαμε να το συγκρίνουμε με αυτά της κεντρικής Ευρώπης . Πλούσιο σε αντιθέσεις , εντυπωσιακές κορφές , έντονο ανάγλυφο, στοιχεία παραδοσιακά , το κάνουν μοναδικό .

Στα ανατολικά χωρίζεται απ΄ τη Γκιώνα με τον ποταμό Μόρνο ( αρχαίος Δάφνος ), στα νότια με τη λίμνη του Μόρνου, στα δυτικά με την ροή του Κόκκινου ποταμού και τα όρη Ναυπακτίας. Στα βορειοδυτικά ορίζεται με το διάσελο της Γραμμένης Οξυάς για Γαρδίκι Ομιλαίων και βόρεια με την κοιλάδα του ποταμού Βίστριτσα (αρχαίος Ίναχος).

Το φυσικό ανάγλυφο των Βαρδουσίων χωρίζεται σε τρία μέρη. Το νότιο που περιλαμβάνει την ψηλότερη κορφή Κόρακας 2.495 μέτρα με την εντυπωσιακή κορυφογραμμή, το δυτικό με τις επιβλητικές, απότομες κορφές του και το βόρειο με τις στρογγυλεμένες κορφές.

Απ΄ την ψηλότερη κορφή στο νότιο συγκρότημα ξεκινά μια μεγάλη κορυφογραμμή που καταλήγει στη λίμνη του Μόρνου μετά από 17 χιλιόμετρα.

Ανάμεσα στο νότιο και το δυτικό συγκρότημα έχουμε το διάσελο Μετερίζια υψ. 2.058 μ..

Οι Σούφλες με ύψος 2.260 αποτελούν ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα από μύτες. Στην συνέχεια ο ομαλός όγκος της Αλογόραχης 2.270 μέτρα, η Διασέλα, η Πυραμίδα με την εντυπωσιακή Πλάκα 2.350 μ. και ο χαρακτηριστικός κοκκινόχρωμος ελικοειδής όγκος του Γιδοβουνιού με ύψος 2.087 μέτρα. Ξεχωριστές κορφές είναι το Πάνω και το Κάτω Ψηλό που παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Το βόρειο τμήμα των Βαρδουσίων χαρακτηρίζεται από μια μακριά κορυφογραμμή με ομαλές κλίσεις, που έχει κατεύθυνση Βόρεια - Βορειοδυτικά καθώς καταλήγει στην Γραμμένη Οξυά. Οι κορφές αυτές είναι γυμνές απ΄τα 1.700 μέτρα και πάνω, και όσο κινούμεθα βορειότερα το ύψος των κορφών μειώνεται και οι κορφές γίνονται περισσότερο δασωμένες.

Διαδρομές


1. Αθανάσιος Διάκος - Πρ.Ηλίας - Σταυρός - Κόρακας
2. Αθανάσιος Διάκος - Λούκι - Κόρακας (4.30 ώρες )
3. Κάτω Μουσουνίτσα - Ασανσέρ - Κόρακας
4. Ε 4 = Αρτοτίνα - Διάσελο Σταυρού - Αθαν. Διάκος
5. Κονιάκος - Λάκες Κονιάκου - Πουρνιά - Ασανσέρ - Κόρακας ( 11 ώρες )
6. Αρτοτίνα - Αρτοτινά Λιβάδια - Πάνω Ψηλό - Κάτω ψηλό - Σούφλες - Δάφνος
( Διάσχιση 2 ημερών 8 + 8 ώρες )
7. Μετερίζια ( Καταφύγιο ΠΟΑ ) - Μουσουνιτσιώτικα Λιβάδια - Γραμμένη Οξυά ( Καταφύγιο ) - Κορυφή Γραμμένης Οξυάς Κορυφογραμμή - Γαρδίκι .
( Διάσχιση 2 ημερών 12 + 6 ώρες )
8. Μετερίζια - Δάφνος
9. Μετερίζια - Κονιάκος
10. Μετερίζια - Σούφλες - Μετερίζια
11. Μετερίζια - Αλογοραχη - Μετερίζια
12. Μετερίζια - Πλάκα - 'Ανω - Κάτω Ψηλό
13. Μετερίζια - Γιδοβούνι
14. Μετερίζια - Σινάνι - Μετερίζια

 
.:: Copyright 2009 POA.gr - Πεζοπορικός Ομιλος Αθηνών - Ζαΐμη 45, 10682 Αθήνα - Τηλ.: (210) 8218401,Fax: (210) 8811520 - info@poa.gr - Σχεδίαση & Φιλοξενία NewTeks.gr ::.