ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΚΙΩΝΑΣ

Το βουνό

Η ονομασία Γκιώνα επικράτησε στο αρχαίο όνομα Ασέληνα Όρη, που δόθηκε στο βουνό αυτό, που μόνο η θεά Σελήνη επισκεπτόταν για να συναντηθεί σε κάποια από τις σπηλιές του με τον Ενδυμίωνα, που ο Δίας τον έκανε να κοιμάται αιώνια και να μη χάνει την ομορφιά και τη νεότητα του για χάρη της θεάς.Οι σκιερές - ανήλιες και ασέληνες - πλαγιές της Ρεκά και νότια της Καλοσκοπής, αποδόθηκαν στο ότι η Σελήνη, όταν περνούσε από το βουνό, έμπαινε στη σπηλιά του Ενδυμίωνα και δεν φώτιζε στο βουνό, που έτσι ονομάσθηκε Ασέληνο.

Μεγάλος ορεινός όγκος στο Ν. Φωκίδας βόρεια από την 'Αμφισσα - Λιδόρικι. Χωρίζεται από τα Βαρδούσια με το Μόρνο ποταμό. Βουνό κατάφυτο από έλατα και κέδρους. Αποτελείται όπως και ο Παρνασσός από ασβεστολιθικά στρώματα. Η Γκιώνα είναι ανεπιφύλακτα το σπανιότερο ορεινό φυσικό οικοσύστημα της Στερεάς Ελλάδας. Η υψηλότερη κορυφή της Γκιώνας είναι η Πυραμίδα  (2.510μ.).

Στη Γκιώνα , νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του λύκου ( canis lupus ) στην Ελλάδα, έχει επιβιώσει ένας πολύ μικρός πληθυσμός αγριόγιδων ( rupicapra , rupicapra balcanica δηλαδή τα σαμονά των 'Αλπεων! ) καθώς και πολλά είδη αρπακτικών πουλιών όπως δύο είδη κοράκων ο pyrocorax pyrocorax και ο pyrocorax graculus.

Η Γκιώνα έχει πάρα πολλά αναρριχητικά πεδία όπου έχουν γίνει αξιόλογες αναρριχήσεις, έχει δε και τη μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων πάνω από το χωριό Συκέα. Κοντά στο χωριό Συκέα υπάρχει και το ωραιότατο σπήλαιο Ζωοδόχος Πηγή ( Αρσαλή ) με εντυπωσιακό διάκοσμο.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το