ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ

 

Το βουνό

korakasvardousia1     Η ονομασία Βαρδούσια - από τη σλαβική λέξη Βαρδούσι που σημαίνει βουνό - αντικατέστησε το αρχαίο όνομα Ανεμιστός που ταιριάζει απόλυτα με το ότι τα νερά που τρέχουν προς το    οροπέδιο Κουφόλακα από τις κορφές Κάτω και Πάνω Ψηλό, σκορπάνε με τον αέρα, δηλαδή ανεμίζονται .

 Αλπικό βουνό σε μικρογραφία , θα μπορούσαμε αν θέλαμε να το συγκρίνουμε με αυτά της κεντρικής Ευρώπης . Πλούσιο σε αντιθέσεις , εντυπωσιακές κορφές , έντονο ανάγλυφο, στοιχεία παραδοσιακά , το κάνουν μοναδικό.

Στα ανατολικά χωρίζεται απ΄ τη Γκιώνα με τον ποταμό Μόρνο ( αρχαίος Δάφνος ), στα νότια με τη λίμνη του Μόρνου, στα δυτικά με την ροή του Κόκκινου ποταμού και τα όρη Ναυπακτίας. Στα βορειοδυτικά ορίζεται με το διάσελο της Γραμμένης Οξυάς για Γαρδίκι Ομιλαίων και βόρεια με την κοιλάδα του ποταμού Βίστριτσα (αρχαίος Ίναχος).vardousiamegaskabos8

Το φυσικό ανάγλυφο των Βαρδουσίων χωρίζεται σε τρία μέρη. Το νότιο που περιλαμβάνει την ψηλότερη κορφή Κόρακας 2.495 μέτρα με την εντυπωσιακή κορυφογραμμή, το δυτικό με τις επιβλητικές, απότομες κορφές του και το βόρειο με τις στρογγυλεμένες κορφές.

Απ΄ την ψηλότερη κορφή στο νότιο συγκρότημα ξεκινά μια μεγάλη κορυφογραμμή που καταλήγει στη λίμνη του Μόρνου μετά από 17 χιλιόμετρα.

Ανάμεσα στο νότιο και το δυτικό συγκρότημα έχουμε το διάσελο Μετερίζια υψ. 2.058 μ..

Οι Σούφλες με ύψος 2.260 αποτελούν ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα από μύτες. Στην συνέχεια ο ομαλός όγκος της Αλογόραχης 2.270 μέτρα, η Διασέλα, η Πυραμίδα με την εντυπωσιακή Πλάκα 2.350 μ. και ο χαρακτηριστικός κοκκινόχρωμος ελικοειδής όγκος του VARDOUSIAlimnimornou8Γιδοβουνιού με ύψος 2.087 μέτρα. Ξεχωριστές κορφές είναι το Πάνω και το Κάτω Ψηλό που παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Το βόρειο τμήμα των Βαρδουσίων χαρακτηρίζεται από μια μακριά κορυφογραμμή με ομαλές κλίσεις, που έχει κατεύθυνση Βόρεια - Βορειοδυτικά καθώς καταλήγει στην Γραμμένη Οξυά.

Οι κορφές αυτές είναι γυμνές απ΄τα 1.700 μέτρα και πάνω, και όσο κινούμεθα βορειότερα το ύψος των κορφών μειώνεται και οι κορφές γίνονται περισσότερο δασωμένες.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το